Sortne ali tako imenovane "Monorigine" kave

Sortne ali tako imenovane "Monorigine" kave

Sortne kave so kave, ki jih pridelujejo na določenem območju, običajno v manjšem obsegu kot komercialno pridelane kave. Sortne kave so pozname po tem, da imajo specifičen profil okusa in vonja.

coffee tree
Eden od razlogov za to je, da so sortne kave pridelane na določenem območju in so izpostavljene določenim klimatskim in terenovskim razmeram. Drugi razlog je, da so sortne kave pridelane iz določenih sort kavovca, ki dajejo specifičen okus.

Sortna kava se ponavadi prideluje na ekološki način, kar pomeni, da proizvajalci kave ne uporabljajo kemičnih pesticidov in gnojil. Prav tako se pogosto pridelujejo na manjših posestvih in so podprti s strani lokalnih skupnosti.
Green coffee cherry
Povprečna cena za sortno kavo je običajno višja kot za komercialno kavo, vendar večina ljudi meni, da je ta cena utemeljena zaradi višje kvalitete in okoljskih in socialnih koristi.

Sortne kave so lahko odlična izbira za ljudi, ki iščejo nekaj novega in cenijo izviren okus. Lahko jih primerjamo z vinskimi sortami, vsaka sortna kava ima svoj okus in značilnosti.

Za tiste, ki želijo okusiti različne sortne kave, priporočamo, da poskusite različne sorte iz različnih območij, da se spoznate z različnimi okusi in vonji.

Pomembno pa je, da ne zamenjate izrazov SORTNA KAVA in SPECIALTY KAVA, saj sta Specialty kava in sortna "mono-origin" kava sta različni kategoriji kave.
Man harvesting coffee
Specialty kava se označuje kot kava, ki ima visoko kvaliteto, ki jo določijo strokovnjaki za kavo. Kava mora imeti oceno med 80 in 100 na 100-točkovni lestvici kakovosti. Prav tako mora biti kizvor kave iz določenega območja, ki je znano po kakovostni kavi in imeti specifične okuse in arome, ki jih lahko pripisujejo specifičnim geografskim in klimatskim pogojem.

Mono-origin kava pa je kava, ki izhaja iz določene države, regije ali farm, kar pomeni, da kava vsebuje samo zrna, ki so pridelana na določenem območju. V primerjavi z mešanimi kavami, ki lahko vsebujejo zrna iz različnih delov sveta, imajo mono-origin kave izrazite okuse in arome, ki jih lahko pripisujejo geografskemu območju.

Običajno se specialty kava in mono-origin kava kupuje v manjših količinah in običajno stane več kot komerciaqlna kava, katero lahko poijete v večini kavarn, saj sta kakovost zrn in proizvoda višja.
Chemex coffee preparing
Obstaja tudi povezava med obema pojmoma, saj specialty kava ponavadi predstavlja tudi Mono-origin kavo, obratno pa ni nujno!

Nazaj na spletni dnevnik