KAKO PRIPRAVITI KAVO V KAFETJERI - coffeetime.si

KAKO PRIPRAVITI KAVO V KAFETJERI

KAKO PRIPRAVITI KAVO V KAFETJERI

 

Kafetjero naj bi leta 1933 izumila Luigi de Ponti in Alfonso Bialetti, ki je idejo dobil med opazovanjem žene kako pere perilo v posebnem kotlu s perforirano cevjo. Razmišljala sta namreč o bolj praktični in ekonomični pripravi kave, za katero ne bi potrebovala dragega avtomata, ki bi zavzel veliko prostora.

 

Veliki kavoljubi se radi posvetijo prav vsaki popiti skodelici kave. Če ste med njimi veste, da je svet kav neskončen, poln arom in nepozabnih doživetij. Prav zato poznavalci kave pravijo, da mora vsak pravi kavoljub vsaj enkrat v življenju poskusiti kavo iz kafetjere.

 

Postopek pravilne priprave kave v kafetjeri:

1. korak: Za 40-50 ml vode potrebujemo 5-7 g kave. Kava mora biti zmleta nekoliko bolj fino, kot za filter in nekoliko bolj grobo kot za espresso aparat. V naši trgovini pa že najdete ravno prav zmeto kavo v pločevinki.

 

2. korak:

Potem ko ste preverili, da je kafetjera povsod dobro očiščena, kotel napolnite z vročo vodo, pri čemer pazite, da ventila ne pokrijete, saj tako ne bo prišlo do težav v primeru prevelikega tlaka. 

3. korak:

Napolnite filter, ne da bi pritisnili kavo, raje ga poravnajte tako, da ga rahlo tapnete ali pa nežno udarite po dnu kotla. Ta postopek bo olajšal prehod vode skozi kavo, ki se tako ne bo zažgala. 

 

4. korak:

Previdno privijte dva dela kafetjere in jo postavite na plamen, ki ni previsok, in po končanem točenju kafetjero odstranite z ognja, pri čemer naj pokrov ostane zaprt. Počasi premešajte kavo v kafetjeri, da zmešate vse faze ekstrakcije.

 

Nazaj na spletni dnevnik