Kaj so procesne metode in fermentacija kave? đŸŒ±

Kaj so procesne metode in fermentacija kave? đŸŒ±

KAVOVEC JE OBRAN IN KAJ ZDAJ? TO SO ČEƠNJE TO NI KAVA 🧐

Procesne metode in fermentacija imajo ključno vlogo pri pridelavi kave in vplivajo na okus, aromo ter kakovost končnega izdelka. Spodaj bom razloĆŸil nekaj osnovnih procesnih metod, vključno s fermentacijo, ki se uporabljajo pri pridelavi kave:

1. Suha metoda (Dry process ali Natural process): Pri tej tradicionalni metodi se sveĆŸe nabrane kavne čeĆĄnje posuĆĄijo neposredno na soncu, običajno na posebnih suĆĄilnih mreĆŸah ali betonskih ploơčah. Med suĆĄenjem se celuloza in sladkorji v plodu fermentirajo. To daje kavi bogat in sladek okus z izrazitimi sadnimi notami. Po suĆĄenju se koĆŸa in pulpa odstranita mehansko, kar pusti zrna kave s suho lupino (pergamenska plast). Nato se ta plast odstrani, in zrna so pripravljena za nadaljnjo obdelavo.

 

2. Mokra metoda (Wet process ali Washed process): Pri tej metodi kavne čeơnje najprej operemo in odstranimo zunanjo plast. Nato se zrna skupaj s tanko sluzasto plastjo (mucilage) postavijo v fermentacijske bazene ali posode, kjer se nadaljuje fermentacija. Fermentacija pomaga odstraniti mucilage, kar omogoča, da zrna kave bolje absorbirajo okus okolice. Po fermentaciji se zrna temeljito opere in nato posuơi na soncu ali s pomočjo strojev.

3. Semi-mokra metoda (Semi-dry process ali Pulped natural process): Ta metoda je hibridna kombinacija med suho in mokro metodo. Ko so kavne čeĆĄnje obrane, se odstrani zunanja plast, vendar se del mucilage ĆĄe vedno ohrani. Zrna s preostalim mucilagejem se nato postavijo na suĆĄilne mreĆŸe, da se posuĆĄijo na soncu. Ta proces prinaĆĄa zmes značilnosti suhe in mokre metode ter zagotavlja bolj uravnoteĆŸen profil okusa.

Coffee processing

4. Druge metode: Poleg zgornjih treh metod obstajajo tudi druge, manj pogoste procesne metode, kot so maceracija, karbonska fermentacija, anaerobna fermentacija in druge. Te metode pogosto vključujejo eksperimentalne pristope in so vključene z namenom ustvarjanja posebnih in edinstvenih okusov kave.

Fermentacija je ključen korak pri mokri in semi-mokri metodi, saj vpliva na razvoj okusa in aroma v kavi. Trajanje fermentacije, vrsta mikroorganizmov, prisotnih v bazenih, ter nadzor nad postopkom imajo pomemben vpliv na končni profil okusa kave. Pravilna fermentacija omogoča kakovostno kavo z raznolikimi in zapletenimi okusi, medtem ko lahko neustrezna fermentacija povzroči napake, ki se poznajo kasneje na okusu same kave.

Woman picking right coffee cherries

Nazaj na spletni dnevnik