Cascara, kaj je to? 🧐

Cascara, kaj je to? 🧐

Cascara, kar pomeni "lupina" v španščini, je posušena lupina kavnih češenj. Ta inovativen pristop omogoča ponovno uporabo običajno zavrženih kavnih češenj, kar pripomore k ekološki trajnosti. Okus cascare je edinstven, saj je nekje med kavo in čajem, s sladkim in sadnim profilom, ki vključuje note vrtnice, hibiskusa, češnje, ribeza, manga in tobaka. Kljub izvoru iz kavne rastline cascare ne vsebuje enake količine kofeina kot kava, kar jo razlikuje od tradicionalnih kavnih napitkov.

Cascara Tea

Čaj iz kavnih češenj, znan tudi kot "hashara" ali "qisher," je že stoletja priljubljen v državah, kot sta Jemen in Etiopija. V teh državah se posušene češnje pogosto namakajo skupaj s začimbami, kot so ingver, muškatni orešček ali cimet, da nastane dišeča pijača.

Navodila za pripravo čaja iz cascare so raznolika, vendar večinoma vključujejo namakanje posušenih češenj v vroči vodi. Poleg zgoraj omenjenega namakanja cascare poleg ingverja ali pa muškatnega oreščka, nekateri priporočajo, da se že narejenmu čaju, doda med ali pa sladkor, za intenzivnejši okus.

Cascara lahko pripravimo tudi hladno in postrežemo kot ledeni čaj.

Pri nakupu cascare je pomembno, da je ne zamenjamo s cascaro sagrado, ki je posušena skorja drevesa kalifornijskega trna in se uporablja za odvajalne namene.

Cascara coffee

Ali si vedel/-a?👀

Cascara je bila v Evropi prepovedana. In sicer med leti 2015 in 2021. 🫣

Več pa si lako prebereš v članku TUKAJ-KLIK. 

 

Nazaj na spletni dnevnik