Poznate očeta prvega kavomata? - coffeetime.si

Poznate očeta prvega kavomata?

Nekoč pred davnimi časi, v Italiji v, 19. stoletju, je bila kava najbolj zaželjen izdelek. Na žalost pa so bile zaradi načinov priprave, ljude morali na svojo kavo čakati več kot 5 minut. 

Spoznajmo Angela Moriondoja, človeka, ki je patentiral prvi znani aparat za espresso.

Moriondo se je rodil 6. junija 1851 v Torinu v Italiji v družini podjetnikov, ki nikoli niso nehali pripravljati novih idej ali projektov. Že njegov dedek je ustanovil podjetje  ki je proizvajalo alkoholne pijače. Kasneje ga je predal svojemu sinu, Angelovemu očetu, ta pa je skozi čas, z bratom in bratrancem, ustanovil še priljubljeno izdelovalnico čokolade "Moriondo and Gariglio".

Moriondo je šel po stopinjah svoje družine in kar kmalu kupil Grand Hotel Ligure v središču Torina in ameriški bar v Nacionalni galeriji, kjer je želel Italjanom ponuditi njihov priljubljen napitiek, KAVO. Kljub priljubljenosti tega izvrstnega napitka, pa je bil čas, porabljen za čakanje, da se kava skuha, pri strankah vzbudil neprijetnost. Moriondo se je domislil, da mu bi priprava več kav hkrati omogočila hitrejšo postrežbo strank, s čimer bi si pridobil prednost pred konkurenco.

Tako se je domislil stroja, ki sta ga sestavljala dva kotla. V enem se je proizvajala vodna para in potovala preko mlete kave v drugega, kjer se je nato spet utekočinila. Lahko bi rekli da je šlo za nekakšno večjo Kafetjero. Monriondo je svoj izum predstavil na sejmu General Expo v Torinu, leta 1884, kjer je prejl tudi bronasto medaljo. Stroj je bil patentiran pod imenom "Novi parni stroj za ekonomično in takojšnjo pripravo kavnih napitkovm, metoda A. Monrionda. "

Tako je prišlo do prve zasnove dandanašnjega espresso kavnega aparata. 

Nazaj na spletni dnevnik