Starodavni sistem ekstrakcije filter kave danes v obliki V60 Dripperja, ki se tako imenuje zaradi posebnih kotov stranic filtra. V eni skodelici ali vrču, ki ga lahko delite, V60 Dripper filtrira kavo tako, da poudari vse njene arome. Z veseljem jo boste okušali in občudovali.
Čas priprave: 6-8 min
Kaj potrebujem:
- V60 Dripper in papirnati filter
- Skodelico ali pa vrč (karafo) za kavo
- Vrč tople vode (90-95°C)
- Kava (6g na 100g vode)
- Kavni mlinček ali pa že za filter mleta kava
- Tehtnica
- Ura
Kako pripravim V60?
Faza 1: KAVO STEHTAM, ZMELJEM IN PRIPRAVIM ZA FILTRIRANJE
Najprej stehtam kavna zrna (6g kave na 100g vode) in jih zmeljem, malce bolj grobo, primerno za filter. V V60 Dripper vstavim filter in ga sperem z vodo, da se znebim okusa papirja.
Faza 2: OPAZUJEM "BLOOM"
Vse skupaj postavim na tehtnico, v filter vsujem 12 g mlete kave, ter začnem z prelivanjem kave. Najprej prelijem 45 g vode ter počakam 45 s in samo uživam v prečudovitem "bloomu". Vodo vedno vlivam iz centra navzven, z kroženjem. Med "bloomom" uživam v prečudovitem vonju kave. Ta faza je pomembna, saj ravno v tej fazi kava prične izražati vse svoje arome in vonjave.
Faza 3: DOKONČAM PRIPRAVO
Po 45 sekundah nadaljujem z prelivanjem vode. Tokrat se odločim za metodo z dvema prelivanjema, kar pomeni, da najprej prelijem kavo da dobim "bloom" in nato prelijem še preostanek. Počakam da se kava dodobra sfiltrira, nato pa jo le še prelijem v skodelico in uživam v tem zelo okusnem pripravku.
Večkrat se tudi rad podslužim metode 45 sekund 100 gramov, kar pomeni, da na vsakih 45 sekund prelijem 100 g vode.