Ali veste kaj je V60? - coffeetime.si

Ali veste kaj je V60?

Starodavni sistem ekstrakcije filter kave danes v obliki V60 Dripperja, ki se tako imenuje zaradi posebnih kotov stranic filtra. V eni skodelici ali vrču, ki ga lahko delite, V60 Dripper filtrira kavo tako, da poudari vse njene arome. Z veseljem jo boste okušali in občudovali.

V60 Dripper

Čas priprave: 6-8 min

Kaj potrebujem: 

  • V60 Dripper in papirnati filter
  • Skodelico ali pa vrč (karafo) za kavo
  • Vrč tople vode (90-95°C)
  • Kava (6g na 100g vode)
  • Kavni mlinček ali pa že za filter mleta kava
  • Tehtnica
  • Ura

Kako pripravim V60?

Scaling coffee beans

Faza 1: KAVO STEHTAM, ZMELJEM IN PRIPRAVIM ZA FILTRIRANJE

Najprej stehtam kavna zrna (6g kave na 100g vode) in jih zmeljem, malce bolj grobo, primerno za filter. V V60 Dripper vstavim filter in ga sperem z vodo, da se znebim okusa papirja. 

Blooming

Faza 2: OPAZUJEM "BLOOM"

Vse skupaj postavim na tehtnico, v filter vsujem 12 g mlete kave, ter začnem z prelivanjem kave. Najprej prelijem 45 g vode ter počakam 45 s in samo uživam v prečudovitem "bloomu". Vodo vedno vlivam iz centra navzven, z kroženjem. Med "bloomom" uživam v prečudovitem vonju kave. Ta faza je pomembna, saj ravno v tej fazi kava prične izražati vse svoje arome in vonjave. 

Pouring coffee

Faza 3: DOKONČAM PRIPRAVO

Po 45 sekundah nadaljujem z prelivanjem vode. Tokrat se odločim za metodo z dvema prelivanjema, kar pomeni, da najprej prelijem kavo da dobim "bloom" in nato prelijem še preostanek. Počakam da se kava dodobra sfiltrira, nato pa jo le še prelijem v skodelico in uživam v tem zelo okusnem pripravku. 

Večkrat se tudi rad podslužim metode 45 sekund 100 gramov, kar pomeni, da na vsakih 45 sekund prelijem 100 g vode. 

 

Nazaj na spletni dnevnik